gyerekules.net

7 leggyakoribb hiba a bébihordozó kiválasztásánál

1. Olyan hordozót ne vásárolj használtan, aminek nem tudod az előéletét. Nem tudhatod, hogy történt-e baleset a hordozóval, mert egy-egy hajszálrepedés is végzetes lehet a döntő pillanatban.
Tovább >>


Menetiránynak háttal biztonságosabb!

A baba biztonsági ülések legkisebb generációja, a bébihordozók kizárólag menetiránynak háttal köthetőek be. Ez nem véletlen! Komoly tesztek bizonyítják, hogy az ...
Tovább >>Mit is jelent a 0+ ülés?

A 0+ jelölésű biztonsági ülések újszülöttkortól használhatóak, népszerűbb nevén bébihordozóként vagy babahordozó néven aposztrofált kagylóformájú bébiülések. Legfontosabb bekötési tudnivalójuk, hogy kizárólag menetiránnyal ellentétesen  köthetőek be az autóba. A vezető mellé csak abban az esetben helyezhetőek, ha az autóban kikapcsolható vagy egyáltalán nincs légzsák.

>>Babahordozó vásárlás<<

babahordozóHa nem kapcsolható ki, akkor a babahordozót kénytelenek vagyunk a hátsó ülésre tenni. Ez abban az esetben okozhat kellemetlenséget, ha a baba és a mama csak ketten utaznak az autóban, mert ettől a távolságtól a kettőjük kommunikációja sokkal nehezebbé válik. Tehát a baba biztonsága az első. Ezért nézzük is meg, hogy miket tapasztaltunk az elmúlt évek során. A legdurvább hiba az, ha egyáltalán nincs rögzítve a gyerekülés. Hihetetlen, de sajnos ilyen is előfordul: „Csak ide megyek a boltba, mi baj lehet, hisz beszorítottam a gyerekülést az első ülés háttámlájával.”- mondta egyik ismerősöm, amikor megkérdeztem tőle. Hogy legrosszabb esetben mi történhetett volna velük abba jobb nem belegondolni. Mivel a kis kagylóüléssel együtt a bébi katapultként hagyhatta volna el az autó utasterét. Szerencsére ez nem tartozik a gyakori esetek közé.

Annál gyakrabban fordul elő viszont, hogy a bekötés során a 2 övszárat felcseréli a szülő, azaz a rövidebb övszárat köti az ülés mögé és a hosszabb szárat húzza keresztbe a hordozón. Ebben az esetben a hordozó kifordulásra hajlamos, nagyobb ütközés esetén hasonlóképpen viselkedik, mintha egyáltalán nem lenne bekötve. Léteznek talpas hordozók is, amiket ezen hibák kiküszöbölésére terveztek. Külön talpból és hordozóból állnak. Ennek az a lényege, hogy talpat külön rögzíthetjük a kocsiban és a hordozót egy mozdulattal ki és behelyezhetjük gépjárműbe. Ez majdnem tökéletes megoldás.

Csak az a baki szokott bekövetkezni, hogy az ugyan jól bekötött talpat nagyobb szatyorral vagy dobozzal arrébb tolja az ember és már nem tökéletesen van a helyén. Majd erről elfeledkezve, rutinból bepattintjuk a hordozót és máris nem megfelelő a baba biztonsága. A másik leggyakoribb hiba, hogy a belső öv a baba növekedéséhez képest nincs megfelelően beállítva. Ennek mindig a baba válla fölül 2-4 cm-rel kell indulnia, ellenkező esetben lecsúszik a bébi válláról. Baleset során a pici kieshet az ülésből. Ez az őszi szezonban a leggyakoribb, amikor overall kerül a babára, és hirtelen annyira megnő, mintha fél évvel is idősebb lenne. A megfelelő magasságban bejövő övszár mit sem ér, ha a babára az öv mérete nem illeszkedik szorosan.

 

Reméljük, hogy senki sem ismert magára. Ha ez így van, akkor ez azt jelenti, hogy a gyermekünk minden körülmények között biztonságban utazik.